Τετάρτη, Μαΐου 22, 2013

Η πραγματικότητα εξαθλίωσης της ελληνικής κοινωνίας και η εικονική πραγματικότητα των αγορών που πανηγυρίζουν μαζί με την κυβέρνηση.






Σίγουρα η κυβέρνηση ψάχνει απελπισμένα για θετικές ειδήσεις που να αφορούν την ελληνική οικονομία ώστε να τις προβάλει και να δημιουργήσει θετικές προσδοκίες. Δεν είναι κακή η πρόθεση, αλλά οι θετικές ειδήσεις δεν πρέπει να κατασκευάζονται, όπως επίσης και θετικές ειδήσεις δεν πρέπει να θεωρούνται ούτε η εκταμίευση δόσης, γιατί αυτή δημιουργεί μεγαλύτερο κόστος, αν πρόκειται να πληρωθεί, σε σύγκριση με το σχεδόν μηδενικό για την ελληνική οικονομία καλό που προκαλεί. Όταν μια δόση προορίζεται απλώς για να πληρωθεί ομόλογο της ΕΚΤ το οποίο λήγει, αυτό δεν είναι καλή είδηση για τους Έλληνες και για την Ελλάδα. Όπως και η επίτευξη ονομαστικών στόχων του μνημονίου δεν είναι καλή είδηση για κανέναν εκτός της τρόϊκας.

Οι πανηγυρισμοί των τελευταίων ημερών, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, στους Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς και στη Γουώλ Στρήτ Τζέρναλ, δεν αφορούν καλύτερη πορεία της ελληνικής οικονομίας ή μείωση της ανεργίας, ή σημάδια ανάκαμψης, ή νέες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν έστω και λίγες νέες θέσεις εργασίας.


Οι ξένοι πανηγυρίζουν για παράδειγμα επειδή στις 15 Μαίου, το επιτόκιο δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης, μειώθηκε κατά μία μονάδα, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών της ελληνικής χρεοκοπίας. Δεν σημαίνει όμως αυτό τίποτα, για το λόγο ότι ακόμα δεν μπορεί να δανειστεί η Ελλάδα, όπως και επίσης δεν είμαστε τραπεζίτες ώστε να μας ενδιαφέρει σε τι επίπεδα κερδοσκοπίας κυμαίνεται το επιτόκιο  αν θέλουμε να ρισκάρουμε χρήματα.

Σε αντίθεση με αυτό το πανηγυρικό κλίμα το οποίο αναπαράγουν άκριτα δημοσιογράφοι στο εσωτερικό και μέσα ενημέρωσης που ελπίζουν να δανειστούν για να αναδιαρθρώσουν τα δάνειά τους, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι η ύφεση συνεχίζεται για 19ο συνεχόμενο τρίμηνο. Επί 57 μήνες η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται. Σχεδόν έχουμε συμπληρώσει πέντε χρόνια συνεχούς ύφεσης, και το προηγούμενο ρεκόρ το είχαμε σημειώσει στην περίοδο του Β’ Παγκοσμίου πολέμου 1940-1945. με εκείνη την περίοδο μπορούμε να συγκρίνουμε τη σημερινή. Με την κατοχή. Και μάλιστα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι η ύφεση είναι στο 5,3% δηλαδή πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που επιδιώκει η κυβέρνηση και η τρόϊκα.

Πανηγυρίζουν ότι πετυχαίνουν πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ θα έπρεπε να κλαίνε, γιατί η ύφεση καλπάζει ακόμα, δηλαδή επιχειρήσεις κλείνουν, εργαζόμενοι και μικροί επιχειρηματίες μένουν άεργοι και χρεωμένοι, ο πόνος αυξάνεται για τους ανθρώπους και οικονομικοί πόροι καταστρέφονται. Μέσα εργασίας ή παραγωγής καταστρέφονται ή μένουν ανενεργά και ανεκμετάλλευτα. Το Γιούρογκρουπ αποφάσισε να απελευθερώσει την επόμενη δόση, 7,5 δις ευρώ σε δύο δόσεις. Ήδη τα 4,2 κασι τον Ιούνιο τα υπόλοιπα 3,3 δις τον Ιούνιο, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει προηγουμένως μια σειρά από μέτρα.

Την επόμενη μέρα ο οίκος αξιολόγησης Φίτς αναβάθμισε την Ελλάδα από την κατηγορία CCC στην κατηγορία Β- επίπεδο το οποίο είναι ακόμα 6 βαθμίδες κάτω από το επίπεδο όπου γίνονται επενδύσεις δηλαδή δάνεια. Αυτό ενέπνευσε τόση αισιοδοξία στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ώστε να δηλώσει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2014 η Ελλάδα θα επανέλθει στις αγορές. Γιατί χαίρεται όμως πρέπει να μας το εξηγήσει, και δυστυχώς κανένας Έλληνας δημοσιογράφος δεν φιλοτιμήθηκε από τα μεγάλα κανάλια να τους ρωτήσει γιατί χαίρονται. Ο λόγος είναι ότι προφανώς είναι μπουκωμένοι, ή τρομοκρατημένοι.

Για παράδειγμα, ενώ δεν έχει ανοίξει ούτε ένα νέο περίπτερο ως νέα θέση εργασίας, πανηγυρίζουν για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ,  αν και ο ΟΠΑΠ είναι το καμάρι της Ελλάδας, η πιο κερδοφόρα ελληνική επιχείρηση στην ιστορία και όμως το 33% των μετοχών πουλήθηκε με προσφορά 652 εκατομμυρίων ευρώ, το κατώτερο κατώφλι που είχε τεθεί για την πώληση! Έναντι μιάς τιμής στόχου που είχε τεθεί το 2008 σε μια μμελέτη ξένης τράπεζας, το 33% του ΟΠΑΠ έπρεπε να πωληθεί έως 17 δισεκατομμύτρια ευρώ. Αυτή είναι η σύγκριση και όμως δεν ντρέπονται που κατάφεραν να κατεβάσουν την τιμή τόσο χαμηλά. Κι αυτή είναι η δεύτερη πανωλεθρία για να καλυφθεί η πρώτη, που είναι ότι το κράτος χάνει τον έλεγχο του τζόγου και παραδίδεται το καλύτερο πλυντήριο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε ιδιώτες. Κυρίως όμως η κυβέρνηση χάνει το εργαλείο για να κάνει πολιτιστική πολιτική και για να χρηματοδοτεί την αθλητική δραστηριότητα στη χώρα.

Ακολουθεί η ΔΕΠΑ, όπου οι πολιτικοί εκβιασμοί δίνουν και παίρνουν. Οι Ρώσοι δίνουν τα περισσότερα, αλλά οι ΗΠΑ διαφωνούν να τους πωληθεί η επιχείρηση επειδή δίνουν τα περισσότερα, αλλά επιμένουν ότι πρέπει να χάσει κι άλλα λεφτά η Ελλάδα, ώστε να μην ωφεληθούν οι Ρώσοι. Δεν συμβουλεύουν κάποια αμερικανική εταιρία να κάνει προσφορά και μάλιστα καλύτερη από τους Ρώσους, αλλά απαιτούν. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το ελληνικό κράτος θα στερηθεί ένα όργανο άσκησης πολιτικής στον τομέα της ενέργειας ώστε να βοηθήσει την ελληνική οικονομία να ανακάμψει εξασφαλίζοντας φτηνά καύσιμα. Πως θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία στην Ελλάδα χωρίς να κάνει κάτι το κράτος, το οποίο είναι εδώ και 180 χρόνια ο μεγαλύτερος εργοδότης της Ελλάδας;

Άλλη είδηση που αφήνερι αδιάφορους τους Έλληνες αλλά όχι και τους κερδοσκόπους είναι ότι μια ομάδα αντισταθμιστικών κεφαλαίων, έχει αποφασίσει να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Άλφα Μπάνκ τον Ιούνιο. Ή ότι η Φριγκογκλάς και τα ΕΛΠΕ πήραν ομολογιακό δάνειο με επιτόκιο 8%, το οποίο είναι μεν υψηλότατο, αλλά ως τώρα είχαν αποκλειστεί και αυτές οι επιχειρήσεις.

Όλα αυτά  έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα των μακροοικονομικών μεγεθών που δίνει η ΕΛΣΤΑΤ και αφορούν τους Έλληνες και τη ζωή τους. Η ύφεση στα 5 χρόνια έχει φτάσει στο 28%, δηλαδή στα επίπεδα του 2005 όταν ο Αλογοσκούφης για να φτιάξει τους δείκτες αναθεώρησε το ΑΕΠ περιλαμβάνοντας ακόμα και δραστηριότητες της ανεπίσημης οικονομίας. Μάλλον έχει φτάσει η στιγμή να γίνει μια νέα αναθεώρηση του ΑΕΠ και να βγούν περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν μπεί τότε, δηλαδή από τα 185 δισεκατομμύρια ευρώ να πέσουμε στα 155. Αυτό φυσικά θα επιδεινώσει τους δείκτες, αλλά θα ωφελήσει την ελληνική πραγματική οικονομία, καθώς θα μειώσει την εισφορά της Ελλάδας προς την ΕΕ και θα μπορέσει η διαφορά να επενδυθεί στην πραγματική οικονομία. Μάλιστα η ύφεση είναι 5,3% το πρώτο τρίμηνο, έναντι πρόβλεψης 4,2% της ΕΕ για όλο το χρόνο. Δύσκολο να επιτευχθεί και αυτός ο στόχος.

Κι αυτά τη στιγμή που η ανεργία και η ύφεση κάποια στιγμή θα σταματήσουν, χωρίς αυτό να είναι καλή είδηση. Αν δηλαδή η ανεργία παραμείνει χωρίς να αυξάνεται στο 30%, δεν είναι καλή είδηση. Και το ΑΕΠ αν καθηλωθεί στα χαμηλά επίπεδα, δεν είναι καλή είδηση. Είναι κακή είδηση. Και οι καλές ειδήσεις δεν θα έρθουν χωρίς σκληρή προσπάθεια. Η τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι και τον Μάρτιο συρρινώνεται η πίστωση προς τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Κανείς δεν στηρίζει την πραγματική οικονομία. Παρά τις διαφημίσεις των τραπεζών. Διαφημίζουν μόνον καταθέσεις γιατί ψάχνουν μανιωδώς λεφτά για να κρατηθούν ζωντανές και τις διαφημίσεις θα τις πληρώσουν ένα χρόνο χρόνο αργότερα.

Το κόστος δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι μακράν όλης της υπόλοιπης Ευρώπης, πόσο μάλλον έναντι Γερμανίας και Γαλλίας. Δεν υπάρχει δηλαδή περίπτωση να είναι ανταγωνιστικές και μόνον εξ αυτού του λόγου. Το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι άγριο και αφιλόξενο λόγω της φοροεπιδρομής και του ασταθούς περιβάλλοντος όχι μόνον του φορολογικού αλλά και του νομικού και του δικαστικού και του γραφειοκρατικού και της διαφθοράς στα ανώτερα κλιμάκια. Και μέσα στις επιχειρήσεις δεν υπάρχει κλίμα δουλειάς και δημιουργικότητας αφού κάθε τρίμηνο γίνονται νέες απολύσεις και νέες μειώσεις αποδοχών. Παντού, ακόμα και στις τράπεζες που υποτίθεται επιστρέφουν στην κερδοφορία όπως η Τράπεζα Πειραιώς.

Η πραγματική εικόνα είναι ότι 1.300.000 Έλληνες και Ελληνίδες σε παραγωγική ηλικία και με πλήθος προσόντων δεν μπορούν να βρούν δουλειά. Πάνω από 30.000 νέοι φεύγουν σταθερά πλέον στο εξωτερικό για να βρούν δουλειά. Πάνω από 400.000 οικογένειες δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο. Πάνω από 300.000 εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν πολλούς μήνες όπως εμείς και σχεδόν 700.000 εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν λίγες εβδομάδες έως λίγους μήνες, αλλά δεν θεωρούνται άνεργοι γιατί δεν καταγράφονται πουθενά.

Η κυβέρνηση θα δοκιμαστεί και ενδεχομένως να καταρρεύσει αν η τρόϊκα ζητήσει κι άλλο πακέτο λιτότητας, ως αντάλλαγμα για τα περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετης χρηματοδότησης που θα χρειαστεί για την περίοδο 2015-2016, ταυτόχρονα με νέο κούρεμα του δημόσιου χρέους, το οποίο δεν έχει καμία επίπτωση στην πραγματική οικονομία, ιδίως αν αναθεωρηθεί το ΑΕΠ όπως πρέπει.

Με μια κουβέντα, οι καλές ειδήσεις αφορούν την τρόϊκα και τον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος έχει αυτονομηθεί, ακόμα και και από τα τρία κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση και με περίσσιο θράσος τους λέει κάθε φορά που διαφωνούν: «Ευχαρίστως να αλλάξω κάποια απόφαση, αν μου βρείτε εσείς τα δημοσιονομικά εισοδήματα με τα μέτρα που συμφώνησα με την τρόϊκα». Η Τρόϊκα λέει, ο Στουρνάρας συμμορφώνεται και αν τα τρία κόμματα θέλουν π.χ. να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση γιατί απέτυχε και προκάλεσε ζημιά μεγαλύτερη από το όφελος, πρέπει να του βρούν το δημοσιονομικό ισοδύναμο.

 





Δεν υπάρχουν σχόλια: