Τετάρτη, Φεβρουαρίου 22, 2012

Τα ψέματα που μας λένε από την Τρίτη για τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ

Μέσα στις επόμενες λίγες μέρες θα φανούν οι κρυμμένες αλήθειες και τα φανερά ψέματα της συμφωνίας του Γιούρογκρουπ κι έτσι θα καταλάβουμε αν τα επιφωνήματα που ακούστηκαν ήταν ανακούφισης ή αντανάκλαση του πόνου που θα νιώσουν οι πολίτες και κυρίως οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Όσα ερωτήματα μείνουν αναπάντητα θα απαντηθούν σε λίγες εβδομάδες δηλαδή στις εκλογές.
Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι τα ξένα χρηματιστήρια έστω και προσωρινά ανέβηκαν αλλά όχι και το ελληνικό χρηματιστήριο. Είναι ένας δείκτης. Ίσως έχει να κάνει με τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα ως τώρα δεν έχει ωφεληθεί από τα δάνεια και δεν προβλέπεται να ωφεληθεί στο μέλλον αφού κατά προτεραιότητα θα εξοφλούνται οι δανειστές και όχι οι πρωτογενείς ανάγκες των Ελλήνων. Ως τώρα η Ελλάδα έχει χρησιμοποιήσει 19 λεπτά σε κάθε ευρώ που έχει δανειστεί και οι ξένες τράπεζες έχουν εισπράξει τα υπόλοιπα 81 λεπτά. Κι αυτό συμφωνήσαμε να αναθεωρηθεί εις βάρος μας, παρά την περί του αντιθέτου πρόβλεψη του Συντάγματος όπως και όλων των Συνταγμάτων όλων των χωρών.
Το ΔΝΤ δεν έχει αναφέρει ως τώρα ποια θα είναι η συμμετοχή του και θα το κάνει ως το τέλος Μαρτίου. Επομένως αποκλείεται να έχει τη συμμετοχή 33% που είχε ως τώρα, συνεπώς και το ύψος των δανείων δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Άρα είναι πολύ βιαστικό το συμπέρασμα ότι κάποιος δεσμεύθηκε να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας.
Για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, που είναι η μοναδική παράμετρος η οποία μπορεί να δώσει ελπίδες βιωσιμότητας σε ένα σχέδιο που δεν είναι βιώσιμο με τα σημερινά δεδομένα, δεν υπάρχει επίσημα. Υπάρχει ένα γενικό κείμενο, μια έκθεση ιδεών η οποία διέρρευσε στο Ρώϋτερ και η οποία απλώς κάνει υποθέσεις, όπως ακριβώς κάποιος ελπίζει να βρέξει σε περίοδο ανομβρίας. Το πιθανότερο είναι ότι και αυτές οι προσδοκίες θα διαψευστούν όσο διαψεύστηκαν και οι προηγούμενες στον τομέα της ανάπτυξης. Τραγικά. Αντί για ανάπτυξη 2,8% το 2012 που προβλεπόταν πριν από δύο χρόνια ή μηδενική ανάπτυξη που προβλεπόταν τον Νοέμβριο, περιμένουμε νέα ύφεση 7% του ΑΕΠ. Μας λείπουν δηλαδή 15 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά κανένας δεν σχεδίασε να δημιουργήσει αυτόν τον κύκλο εργασιών.

Η Ελλάδα δεν έχει αναφέρει τίποτα για την ύπαρξη στη διεθνή αγορά παλαιών ομολόγων που διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, αλλά ο ξένος Τύπος γράφει ότι υπάρχουν περίπου 18 δις ευρώ αυτής της κατηγορίας ομολόγων οι κάτοχοι των οποίων ετοιμάζονται να προσφύγουν στα βρετανικά δικαστήρια. Σε λίγες εβδομάδες θα ξέρουμε ποιος λέει την αλήθεια και ποιο οικονομικό επιτελείο, κυκλοφόρησε τέτοια ομόλογα όταν μπορούσε να εκδώσει ομόλογα που υπάγονται σε ελληνικό δίκαιο.
Το γεγονός όμως ότι ετοιμάζεται η ρήτρα συλλογικής δράσης με όριο της πλειοψηφίας στο 66,6%, σημαίνει ότι έχει εξασφαλιστεί ως τώρα με όλες τις πιέσεις της ΕΕ και της Γερμανίας στις ελεγχόμενες τράπεζες, λίγο μεγαλύτερο ποσοστό, αλλά πάντως κάτω του 70%. Και επομένως πρέπει να περιμένουμε μέχρι να δούμε αν θα συμμορφωθεί η μειοψηφία και σε τι ποσοστό και κυρίως αν αυτό θα ενεργοποιήσει τα CDS ή όχι. Εμάς δεν μας νοιάζει αν θα ενεργοποιηθούν αλλά μας νοιάζει το οποίο οι οίκοι αξιολόγησης θα μας υποβιβάσουν έτσι κι αλλιώς στην κατηγορία Default και επομένως αν θα πρέπει να πουληθούν και τα ομόλογα, παράγωγα που έχουν άλλο περιτύλιγμα αλλά με περιεχόμενο ελληνικά ομόλογα. Κι αυτά θα πρέπει να πουληθούν ή να ρευστοποιηθούν αν το καταστατικό τους απαγορεύει την κατοχή ομολόγων που είναι κατηγορίας Default. Άρα ακόμα κι αν δεν ενεργοποιηθούν τα CDS η Ελλάδα θα υποστεί τις ίδιες ζημιές σαν να ενεργοποιήθηκαν.



Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με το Ρόιτερ, η παρέα του Άκερμαν περί το IIF έχει στην κατοχή της 44 δισεκατομμύρια δηλαδή λιγότερα από όσα έχουν οι ελληνικές τράπεζες. Μαζί με τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία έχουν περίπου 114 δις και για να πιάσουν το 95% δηλαδή 194 δις λείπουν περίπου 80 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν δεν βάλει δηλαδή και η ΕΚΤ δικά της ομόλογα, δεν πιάνουμε το 66,6% που θα προβλέπει η ρήτρα συλλογικής δράσης, η οποία έτσι κι αλλιώς είναι σε ένα από τα χαμηλότερα σημεία της. Μένει να δούμε αν είναι ακριβείς οι πηγές του Ρόιτερ ή η παρέα του Άκερμαν.
Ακόμα και η ιδέα που πλασαρίστηκε τις προηγούμενες μέρες ως συμμετοχή της ΕΚΤ ότι θα μοιράσει τα κέρδη της στους μετόχους της δηλαδή στις κεντρικές τράπεζες, δεν επιβεβαιώνεται και δεν αναφέρεται πουθενά. Ή δεν έχουν λοιπόν σκοπό να μοιραστούν τα κέρδη τους και να τα διαγράψουν προς όφελος της Ελλάδας, ή δεν υπάρχουν ακόμα κέρδη, αλλά προβλέπεται να υπάρξουν στο μέλλον, όταν θα λήξουν ομόλογα και θα πληρωθούν στην ονομαστική τους αξία, από το νέο δάνειο, παρά τη συμφωνία για κούρεμα των ιδιωτών κατόχων ομολόγων. Η κάθε τέτοια παραπλανητική αναφορά σημαίνει ότι μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται και δικαίως θα μας λένε ότι εσείς συμφωνήσατε και άρα δεν φταίμε εμείς.
Παρά το γεγονός ότι αυτά τα πράγματα δεν έχουν διευκρινιστεί, η τρόικα αναλαμβάνει τον έλεγχο του δανείου μας και θα μπορεί να πληρώνει τους ξένους πριν από τις πρωτογενείς ανάγκες των Ελλήνων, αλλά και τις εισπράξεις του ελληνικού δημοσίου, αφού οι τσάροι του Ράϊχενμπαχ θα έχουν εγκατασταθεί επί τόπου, το υπουργείο Οικονομικών και θα γράφουν και θα υπογράφουν όλες τις πληρωμές. Κι αυτό χωρίς να έχει αλλάξει το ελληνικό Σύνταγμα, μέσω αυτής της διεθνούς συμφωνίας που υπέγραψαν ο κ. Παπαδήμος και ο κ. Βενιζέλος, με τη συμφωνία των κκ Παπανδρέου και Σαμαρά. Γιατί χωρίς τη δική τους συμφωνία δεν υπάρχει κυβέρνηση Παπαδήμου. Η οποία στην πράξη και σιωπηρά αναθεώρησε το Σύνταγμα, ενώ δεν μπορεί να κάνει το ίδιο ώστε να πάψει να ισχύει ο νόμος περί προστασίας των υπουργών από ποινικές ευθύνες. Γι αυτό χρειάζεται αναθεώρηση. Για να έχουν προτεραιότητα οι δανειστές δεν χρειάζεται αναθεώρηση.
Αν όλα πάνε καλά και η Ολλανδία και η Φινλανδία αφήσουν τις δήθεν αντιρρήσεις τους και το ψηφίσουν κανονικά, είναι απολύτως εξασφαλισμένο ότι ακόμα κι αν μας αφήσουν να κάνουμε εκλογές στο τέλος Απριλίου, τον Μάιο που έχουμε τη λήξη του επόμενου ομολόγου, πάλι εδώ θα είμαστε έτοιμοι για έναν νέο εκβιασμό για να δοκιμάσουμε τις αντοχές της νέας κυβέρνησης. Τον Μάιο λοιπόν θα μας πουν ότι το χρέος σας είναι 400 δις και η ύφεση είναι -7% του ΑΕΠ επομένως πάλι δεν επιβεβαιώθηκαν τα νούμερα, και φταίτε εσείς που δεν καταφέρατε άλλη μια φορά να κάνετε αυτά που υποσχεθήκατε. Δηλαδή θα είμαστε ακόμα στην αρχή του 2010, αλλά σε πολύ χειρότερη κατάσταση για την Ελλάδα. Μέσα στις άλλες εκκρεμότητες που θα μας χρεώσουν είναι φυσικά πρώτες οι αποκρατικοποιήσεις, όπου ο στόχος των 9,3 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν μπορεί να επιτευχθεί εκτός κι αν αρχίσουμε να ξεπουλάμε τα πάντα με αποτέλεσμα να πάνε όλοι φυλακή. Και κακώς η ΝΔ ανεβάζει το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, γιατί αν πέρυσι ήταν κακό το κλίμα για πωλήσεις, το 2012 είναι ακόμα χειρότερο, επομένως δεν μπορούν να γίνουν. Ήδη η Χόχτιφ όχι μόνον δεν θέλει να αγοράσει τις μετοχές του δημοσίου αλλά θέλει να πουλήσει και τις δικές της. Και θα είναι έγκλημα να πουλήσεις μονοπωλιακές επιχειρήσεις όπως ο ΟΠΑΠ ή η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: