Τρίτη, Μαρτίου 03, 2009

Αρχίζει η παράσταση: "Συναίνεση"

(Οι παλιές αγάπες όπως η Σακίρα, δεν ξεχνιούνται ποτέ!)
Είναι γεγονός ότι ο πρωθυπουργός καταβάλει μια συστηματική προσπάθεια σχεδόν σε καθημερινή βάση, να βελτιώσει τη δική του εικόνα στις σφυγμομετρήσεις μήπως και διασώσει και την κυβέρνηση. Είναι αξιέπαινος γιατί σε αντίστοιχη κατάσταση ο Σημίτης προτίμησε να ασχοληθεί με τα προβλήματα και με τους στόχους που είχε θέσει για τα προβλήματα της χώρας και αδιαφόρησε για τη γνώμη των πολιτών για τον ίδιο και για την κυβέρνησή του. Κάποιοι βέβαια μπορεί να θεωρήσουν αξιέπαινο τον Σημίτη γιατί προτίμησε το συμφέρον της χώρας και την επίτευξη των στόχων που είχε θέσει, από το κομματικό συμφέρον. Και θα έχουν αντικειμενικά δίκιο.

Αλλά τα στενά κομματικά επιτελεία δεν σκέφτονται έτσι. Σκέφτονται μόνον το κομματικό συμφέρον. Και όλες οι κινήσεις του Καραμανλή το τελευταίο διάστημα είναι επικοινωνιακά σχεδιασμένες. Για παράδειγμα έκανε δηλώσεις για το έλλειμμα της χώρας την Παρασκευή το βράδυ, όταν οι εφημερίδες είχαν κλείσει κι έτσι δεν θα είχαν την είδηση ούτε το Σάββατο ούτε την Κυριακή και τα δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης ήταν αφιερωμένα στα καρναβάλια και δεν έγινε καμιά προσπάθεια από κυβερνητικής πλευράς όπως γίνεται τις άλλες φορές να τους παρακινήσουν να μεταδώσουν τις δηλώσεις έστω και καθυστερημένα. Το αντίθετο. Κι αυτό γιατί θα έλεγε ότι το έλλειμμα της χώρας ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και ξεπέρασε τις προβλέψεις της κυβέρνησης όταν ψήφιζε τον προϋπολογισμό κατά 12 δισεκατομμύρια ευρώ… ούτε ένα ούτε δύο. Και επίσης ο ίδιος παραδέχτηκε ότι το έλλειμμα στον προϋπολογισμό ήταν υποτιμημένο από τον Αλογοσκούφη. Αντιθέτως όταν έχει να πει κάτι όχι ευχάριστο, αλλά πάντως κάτι που μπορεί να πουλήσει, βγαίνει με έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμα στα δελτία των οκτώ έστω και αν δεν έχει τίποτα να πει, αρκεί μόνον να χαλάσει τη δημοσιότητα για τον Παπανδρέου.

Τα πραγματικά δυσάρεστα, δεν τα λένε ποτέ. Ποτέ ο Παπαθανασίου δεν είπε την ψυχρολουσία που δέχτηκε από τον Αλμούνια και από τον Μπαρόζο πριν από λίγες μέρες, που του είπε καθαρά… ότι εσείς κατηγορούσατε τους προηγούμενους ότι μας έστελναν ψευδή στοιχεία, αλλά εσείς μας έχετε στείλει πέντε φορές πιο ψεύτικα στοιχεία και συνεχίζετε να το κάνετε. Το ίδιο απόρρητο τηρεί ο πρωθυπουργός για όσα είπε στην ιδιαίτερη συνάντηση που είχε με τον Μπαρόζο στην οποία δεν παραβρέθηκε κανένας άλλος. Προφανώς εκεί ήθελε να του πει χωρίς να διαρρεύσει ότι αδερφέ χάνω τις εκλογές αν δεν με βοηθήσετε και δεν μου χαλαρώσετε τα λουριά και δεν με αφήσετε να δώσω λεφτά το πρώτο εξάμηνο και δεν με αγαντάρετε το δεύτερο εξάμηνο να μπορώ να δανειστώ με τη δική σας εγγύηση. Είτε με ευρωομόλογα είτε με οτιδήποτε άλλο τρόπο βρείτε πρόσφορο.

Τα ίδια προσπάθησε να πει και ο Παπαθανασίου πριν από λίγες μέρες, αλλά δεν πιάσανε. Κι αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα την ίδια ψυχρολουσία έφαγε και ο πρωθυπουργός. Το αποτέλεσμα φαίνεται από τη συνέντευξη που έδωσε ο πρωθυπουργός στο τέλος. Δέχτηκε μόνον 4 ερωτήσεις κι αυτές άχρηστες δηλαδή τυπικές. Και σηκώθηκε κι έφυγε χωρίς να πει τίποτα. Σαν βρεγμένη γάτα. Ενώ όλοι ξέρουμε ότι αυτό τον καιρό, αν έχει έστω και μια κουβεντούλα ουδέτερη να πει, τη στολίζει και την ξεφουρνίζει σαν να πρόκειται για μεγάλη επιτυχία.

Επίσης δεν έχουν καμιά αξία οι δηλώσεις του ότι εγώ δεν σκέφτομαι εκλογές. Τελεία και παύλα. Μη δίνετε κι εσείς ούτε μια πεντάρα σ’ αυτές τις δηλώσεις. Σημαίνουν ότι απλώς δεν έχω καμιά ελπίδα να κερδίσω, αλλά ακόμα δεν αποφάσισα να παραιτηθώ όπως μου προτείνει το ΠΑΣΟΚ, ως ανίκανος. Δεν αποκλείεται όμως αν κρίνω ότι δεν υπάρχει ούτε μια ελπίδα, ούτε μια χαραμάδα με φως, να τα βγάλω πέρα, να αποφασίσω να τα βροντήξω κάτω, να κάνω εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές και να προτιμήσω τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το καλοκαίρι που είναι παχιές οι μύγες και να αφήσω τον Παπανδρέου να ψηθεί. Μετά από έναν χρόνο βλέπουμε και κάνουμε. Άλλωστε τα λεφτά της χρονιάς εν μέσω κρίσης θα τα έχω φάει από το πρώτο εξάμηνο. Γιατί να κάτσω να σκάσω; Για να βρώ τα λεφτά να πληρώσω τους δημόσιους υπαλλήλους;

Έστω και μια χαραμάδα όμως να βρεί ο Καραμανλής θα προσπαθήσει να βγάλει κουτσά στραβά την τετραετία. Γι αυτό και γίνονται αυτές οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Για να πουλήσει συναίνεση στον κόσμο. Όχι στους πολιτικούς του αντιπάλους. Γι αυτό αν και όσα λέει το ΠΑΣΟΚ, ότι ο άνθρωπος αναζητά άλλοθι για την ανεπάρκεια της κυβέρνησής του, είναι σωστά, πρέπει να ζητήσει ή να απαιτήσει από τον Καραμανλή μια συγκεκριμένη πρόταση. Ο Καραμανλής θα θελήσει να είναι η συζήτηση για το θεαθήναι. Γενικά και αόριστα.

Το ΠΑΣΟΚ αν είχε δικό του πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, θα ήξερε τι θα έλεγε μια ειλικρινής τέτοια πρόταση. Συναίνεση μου ζητάς; Με τι στόχο; Τι θέλεις να πετύχεις; Ξεκίνα από το έλλειμμα. Το έφτασες στα 262 δισεκατομμύρια, όταν πέρυσι κιόλας ήταν στα 250 δισεκατομμύρια. Που θέλεις να το πάς το έλλειμμα αγόρι μου; Γιατί ζητάς συναίνεση; Έχεις κανένα σχέδιο που σε δέκα χρόνια θα μηδενίσει το έλλειμμα; Αν είναι για δέκα χρόνια είναι λογικό να ζητάς συναίνεση. Αν όμως δεν ξέρεις τι σου γίνεται ούτε φέτος, τότε είσαι ανίκανος και πρέπει να παραιτηθείς.

Εμείς βλέπουμε ότι έχεις ξαμολήσει τους δικούς σου και κάνουν αβέρτα κουβέρτα προσλήψεις για τρείς μήνες και για έναν χρόνο. Συμβασιούχους και ωρομίσθιους. Γαλάζιους δηλαδή. Ρουσφέτια. Δεν μπορεί να ζητάς συναίνεση για να προσλαμβάνεις γαλάζιους…το πρώτο εξάμηνο. Και τα ψεύτικα στοιχεία για το 2008 όπου έχει τρύπα 3 δισεκατομμυρίων λόγω αύξησης δαπανών και μείωσης εσόδων, γιατί την κρύψατε; Κι αφού είπατε ψέματα στη Βουλή κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση που απαιτεί το Σύνταγμα για να κυβερνά. Πρέπει να παραιτηθεί με την ατιμωτική δικαιολογία ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει.

3 σχόλια:

kostis είπε...

Ακριβώς μέσα στο μυαλό μου...Ακριβώς όμως...Και στη συνέντευξη που έδωσε ο Κραμανλής ουσιαστικά δεν είπε ότι φταίνε αυτοί οι ίδιοι.Απλά ότι έκαναν ένα λάθος,ακριβό μεν,και δεν είπαν ποτέ ότι δεν υπάρχουν προβλήματα ή ότι όλα είναι τέλεια.Μας κοροιδεύει κι από πάνω...

Κάτι για τη συναίνεση.Συμφωνώ ότι σε τέτοιες δύσκολες περιπτώσεις θα πρέπει επιτέλους όλοι να καθίσουν κάτω και να κοιτάξουν το καλό της χώρας χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες.Αλλά αν πάμε λίγο στο παρελθόν θα δούμε ότι πολλές φορές οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων ζήτησαν συνάντηση των πολιτικών αρχηγών,αλλά ο πρωθυπουργός είχε αρνηθεί.Γιατί τώρα οι υπόλοιποι αρχηγοί να συμφωνήσουν και να σώσουν το τομάρι του;Έτσι όπως τα έκανε ας τα γευτεί....

kostis είπε...

Άκουσα χθες,χωρίς να ξέρω αν ισχύει,ότι ο Πρωθυπουργός ναι μεν θα καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων,αλλά δεν έχει κάτι να τους πει,δεν έχει έτοιμες προτάσεις.Ε τότε τι τους φώναξε.Να τους δει και να τα πούνε...;;;;

Unknown είπε...

E! Ναι σε δουλειά να βρισκόμαστε...