Δευτέρα, Απριλίου 14, 2008

Ένας Τατούλης, δεν φέρνει την άνοιξη...

Η ουσία είναι πάντα σημαντικότερη από το φαίνεσθαι, αλλά πολύ συχνά και στη δημοσιογραφία αλλά και στην πολιτική την ουσία την τρώει ο τύπος. Για παράδειγμα την πολιτική τοποθέτηση του Πέτρου Τατούλη στην κεντρική Επιτροπή της ΝΔ, δεν χρειάστηκε να τη διαβάσουν και να πουν αν διαφωνούν και πού ορισμένοι, αλλά έσπευσαν να του δείξουν την έξοδο με το αστείο επιχείρημα, αν έχει αυτή τη γνώμη γιατί κάθεται και δεν βαδίζει προς την έξοδο. Κι αυτοί που τα λένε μπορεί χθες ή αύριο να βρεθούν στην ίδια θέση.

Για να μην μείνουμε κι εμείς στον τύπο αλλά να πάμε και στην ουσία, ας δούμε έστω και επιφανειακά όσα είπε ο Πέτρος Τατούλης. Κατ’ αρχήν διαφοροποιήθηκε από το κλίμα των προηγούμενων ομιλιών που εκφώνησαν οι ομιλητές με στόχο το γλείψιμο περισσότερο και όχι τον πολιτικό προβληματισμό με στόχο τη βελτίωση του κόμματος και της πολιτικής του. «Οι διθύραμβοι και οι παιάνες είναι στη φύση του Έλληνα» είπε ο Τατούλης. Προφανώς ήθελε να πει τα εγκώμια και οι πανηγυρικοί. Καταλάβαμε το νόημα αν και ήταν λάθος οι λέξεις γιατί οι διθύραμβοι ήταν λατρευτικοί ύμνοι προς τον Διόνυσο και ο παιάν πολεμικό τραγούδι που τραγουδούσαν αρχικά οι Σπαρτιάτες και μετά όλοι οι Έλληνες όταν βάδιζαν κατά του εχθρού. «Είναι ώρα να πούμε αλήθειες» είπε ο Τατούλης, γι αυτό λέω ότι καταλάβαμε το νόημα από τα συμφραζόμενα και άρχισε:

Κατ αρχήν αυτές δεν είναι μεταρρυθμίσεις, είπε, και αυτό θεωρήθηκε η πρώτη αιχμή κατά Καραμανλή γιατί «οι μεγάλοι μεταρρυθμιστές, στην ιστορία δεν στάθηκαν στα λογιστικά της πολιτικής, στις δήθεν ισχνές πλην άβουλες κυβερνητικές πλειοψηφίες, ή στα επικοινωνιακά τερτίπια. Οι μεγάλοι μεταρρυθμιστές ενέπνευσαν έναν ευρύτερο κοινωνικό χώρο για να πετύχουν. Οπότε μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν μπορούμε να επαιρόμαστε ότι ανήκουμε σ’ αυτούς». Φως φανάρι ότι έχει δίκιο και κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει μαζί του, εκτός κι αν είναι μέρος μίας απίθανης προπαγάνδας που προσπαθεί να κάνει το άσπρο μαύρο για λόγους επικοινωνιακούς. Η ΚΕ ενός κόμματος όμως υποτίθεται ότι δεν είναι προπαγανδιστικός μηχανισμός. Δεν λειτουργεί κατ’ εντολήν, αλλά συζητά πολιτικά για να βελτιώσει την πολιτική…

Κατήγγειλε επίσης τις παρέες που ήρθαν στην επιφάνεια, στο προσκήνιο με αφορμή την υπόθεση Ζαχόπουλου και παραπέμπουν στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. «Με όχημα το κόμμα, κάνουν το κράτος φέουδο της παρέας».

Και η αποδόμηση της επίσημης πολιτικής της ΝΔ συνεχίστηκε, αλλά αντί να ασχοληθούν και οι άλλοι με την ουσία, με το περιεχόμενο ασχολούνται με το γεγονός της διατύπωσης διαφορετικής γνώμης. «Εμείς πρώτοι κατηγορούσαμε το ΠΑΣΟΚ όταν με υπεροψία παρέπεμπε τα μεγάλα σκάνδαλα στη Δικαιοσύνη, ή όταν έφτιαχνε επιτροπές επί επιτροπών που απλώς συσκότιζαν τις καταστάσεις»

Να είστε βέβαιοι είπε επίσης μια απλή αλήθεια, ότι χωρίς κοινωνική συναίνεση, όσα νομοσχέδια και να ψηφίσουμε δεν πρόκειται να εφαρμοστούν αν η κοινωνία δεν τα αποδεχθεί. Και σχετικά με το ύφος και το ήθος της νεοδημοκρατικής εξουσίας: Ο πολίτης συναισθάνεται την κατάφωρη αδικία της άνισης συμπεριφοράς. Εκείνον θα σύρουν στα δικαστήρια για την παραμικρή πολεοδομική παράβαση, την ίδια ώρα που πολιτικοί και επιχειρηματίες μένουν στο απυρόβλητο για ασύγκριτα μεγαλύτερες παρανομίες. Στη δική του μικρομεσαία επιχείρηση θα επιβάλει πρόστιμα το ΙΚΑ, την ίδια ώρα που τα χρέη μεγαλοκαναλαρχών στα ασφαλιστικά ταμεία είναι τεράστια και μη απαιτητά, την ίδια στιγμή που υπάρχει τηλεοπτική επιχείρηση που τεκμηριωμένα κατηγορείται για έκδοση πλαστών τιμολογίων και η υπόθεση κουκουλώνεται βεβαίως». Εδώ βέβαια δεν ήταν ακριβής γιατί υπάρχουν εκατοντάδες άλλες που δεν είναι τηλεοπτικές επιχειρήσεις και έχουν την ίδια διακριτική μεταχείριση.

Και βέβαια δεν λέω ότι έχουν άδικο όσοι μένουν στις εντυπώσεις, γιατί ήταν ο ίδιος ο Καραμανλής που λίγη ώρα νωρίτερα είχε δώσει συγχαρητήρια στον εαυτό του και στους άλλους υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα δεν ταυτίζεται με την κυβέρνηση και με το κράτος και όλοι μαζί είμαστε μια δύναμη ευθύνης. Αυτή η απωθητική δηλαδή διγλωσσία που όταν την ακούς, λες σε ποια χώρα ζουν οι άνθρωποι; Είναι η ίδια διγλωσσία που είχε πιάσει και το ΠΑΣΟΚ και δεν μπορούν ακόμα να το ξεχάσουν οι πολίτες και καλά κάνουν.

3 σχόλια:

mare είπε...

Συνήθως ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη, Μπράβο όμως στον Τατούλη για αυτά που είπε, μήπως η ΝΔ και ο Καραμανλής βγουν από τις ψευδαισθήσεις τους.

mare είπε...

Συνήθως ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη, Μπράβο όμως στον Τατούλη για αυτά που είπε, μήπως η ΝΔ και ο Καραμανλής βγουν από τις ψευδαισθήσεις τους.

Unknown είπε...

Καλός ο Ρατατούλης, αλλά δεν έχουμε ούτε κουλτούρα πολιτικού διαλόγου, ούτε αξιοποίηση ώστε να παράγονται πολιτικά αποτελέσματα. Αλλά κι ο φίλος μου ο Τατούλης, είναι ακόμα μακριά από τη δημιουργία προφίλ αναξέρτητου πολιτικού ανδρός. Δυστυχώς...