Πέμπτη, Νοεμβρίου 23, 2006

Πάμε στοίχημα;

ΠΑΣΟΚ: Πάμε στοίχημα;

Ο Γ. Παπανδρέου απέκτησε «οριζόντια αντιπολίτευση» με συντονισμένες ενέργειες για το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Δεν θα μπορούσε να πάει μακριά η βαλίτσα της έλλειψης θέσεων στο ΠΑΣΟΚ και διαδικασιών για τη διαμόρφωσή τους. Το θέμα της παιδείας και η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος είναι το πρώτο στο οποίο βρήκε αντιπολίτευση ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος ως τώρα επεδίωκε με τις προσωπικές του δηλώσεις να καλύπτει τα κενά στην πολιτική του Κινήματος. Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι γνωστό οτι υποστηρίζει προσωπικά την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θέση με την οποία διαφωνεί η νεολαία ΠΑΣΟΚ, η ΠΑΣΠ σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας και τώρα εκδηλώθηκε η (νεοεμφανιζόμενη) «Πρωτοβουλία 16» που αποτελείται από νέους συνδικαλιστές κλπ και ζητούν εσωκομματικό δημοψήφισμα όπως προβλέπει το καταστατικό, η «Αριστερή Πρωτοβουλία» που εκπροσωπείται στην ηγεσία με τον Γ. Παναγιωτακόπουλο αλλά και η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Οι παλινωδίες το τελευταίο διάστημα είναι πολλές (από την εκτίμηση του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών ως τις αλλαγές προσώπων στα όργανα και το χρόνο διεξαγωγής του προγραμματικού συνεδρίου, αλλά και σε εκτιμήσεις για τις κυβερνητικές προθέσεις περί πρόωρων εκλογών) και όλα τα θέματα αντιμετωπίζονται με πιθανότητες σε στύλ: Πάμε στοίχημα; Αν δεν γίνουν εκλογές την άνοιξη θα γίνουν το φθινόπωρο του 2007 εκτός κι αν γίνουν το 2008, όπως και το προγραμματικό συνέδριο κ.ο.κ.

Κανένα συλλογικό όργανο δεν λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις και γίνονται γενικώς συζητήσεις ακόμα και στο πολιτικό συμβούλιο.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ χωρίς να καταλήξουν σε απόφαση έγινε αυτή την εβδομάδα και για άλλα θέματα, όπως π.χ. για την τακτική της Ν.Δ. να ανοίγει άλλα θέματα για αντιπερισπασμό, όπως π.χ. τον εκλογικό νόμο ή την αναθεώρηση του Συντάγματος και μάλιστα πως πρέπει το ΠΑΣΟΚ να τοποθετηθεί τον Ιανουάριο στο θέμα της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Η Βάσω Παπανδρέου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η Μιλένα Αποστολάκη μάλιστα εξέφρασαν αντιρρήσεις για την αναθεώρηση του άρθρου 16, αλλά με επιχειρήματα του στιλ ότι αυτό θα έχει πολιτικό κόστος, δεν συμφωνούν οι φοιτητές και μεταξύ αυτών ολόκληρη η ΠΑΣΠ, κι εν πάση περιπτώσει γίνεται μεγαλύτερη ζημιά στο ΠΑΣΟΚ από την υποστήριξη της αναθεώρησης του άρθρου 16 παρά υπάρχει κέρδος.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι η αναθεώρηση του άρθρου 16 αποτελεί θέση του ΠΑΣΟΚ και ότι τις λεπτομέρειες επί του θέματος θα τις αναπτύξει ο ίδιος στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση Βουλή της Παρασκευής (σήμερα). Φυσικά κανένα όργανο του ΠΑΣΟΚ δεν έχει επισήμως υιοθετήσει τις προσωπικές θέσεις που έχει εκφράσει στο παρελθόν ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου και άλλα στελέχη, αλλά ντε φάκτο οι απόψεις του προέδρου θεωρούνται και επίσημες. Με την άποψη του Γ. Παπανδρέου συντάχθηκαν και οι Θ. Πάγκαλος, Μαρία Δαμανάκη, Άννα Διαμαντοπούλου αλλά κυρίως με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί να υπαναχωρήσει ούτε μπορεί να μένει το θέμα θολό και είναι προτιμότερο να ξεκαθαριστεί έστω και χωρίς καμία συζήτηση σε κανένα όργανο του Κινήματος. Τουλάχιστον στο θέμα αυτό έχει θέση ο ίδιος ο πρόεδρος.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του ΠΑΣΟΚ ζήτησε «οριζόντια αντιπολίτευση» με συντονισμένες ενέργειες εντός και εκτός Βουλής, κοινό παρονομαστή την ανακατανομή του πλούτου από τους πολλούς στους λίγους, σύνδεση του προγράμματος (το οποίο δεν πρέπει να ανακοινώνεται από τις επιτροπές αλλά από τον ίδιο την κατάλληλη στιγμή) με την αντιπολιτευτική στην κυβέρνηση δράση και προειδοποίησε ότι ο Καραμανλής μπορεί πάντοτε να προκηρύξει εκλογές πριν από «το καλοκαίρι του 2007».


Κατά τα άλλα ο Γ. Παπανδρέου, λόγω της επικαιρότητας του προϋπολογισμού, είπε ότι το μοτίβο από δώ και πέρα, πρέπει να είναι η μεταφορά του πλούτου από τους πολλούς στους λίγους. Όπου καλούνται στελέχη, όταν εκδίδουν δηλώσεις, όταν ασκούν κριτική να καταλήγουν ότι η κυβερνητική πολιτική ανακατανέμει τον παραγόμενο πλούτο από τους πολλούς στους λίγους.

ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ επίσης για τα πενιχρά αποτελέσματα των προτάσεων που συλλέγει η Άννα Διαμαντοπούλου από τις διάφορες επιτροπές και τους υπευθύνους τους για το κυβερνητικό πρόγραμμα. Η προθεσμία που τους είχε θέσει ήταν αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές, αλλά, όπως είπε, μόνον ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατέθεσε τις ολοκληρωμένες προτάσεις του και ελάχιστοι άλλοι υπέβαλαν προτάσεις που αφορούν τον τομέα τους. Υπάρχει όμως πρόβλημα -διαπίστωσε η Άννα Διαμαντοπούλου- και δεν μπορεί να προχωρήσει η παραπέρα επεξεργασία του προγράμματος, αν δεν δοθούν από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ οι βασικές κατευθύνσεις τουλάχιστον για την οικονομική πολιτική και μάλιστα για την εισοδηματική.

ΦΥΣΙΚΑ αυτό είναι προαπαιτούμενο για να συνταχθεί η τελική μορφή ενός κυβερνητικού προγράμματος, αλλά η συζήτηση αυτή στο μικρό σχήμα των «επτά» που κάλεσε ο Γιώργος Παπανδρέου (οι δύο έλειπαν) με τη συμμετοχή και των Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Δημ. Ρέππα και Νικ. Αθανασάκη (και θεωρείται ότι στο μέλλον θα αντικαταστήσει τις συνεδριάσεις του πολυμελούς πολιτικού συμβουλίου) έδειξε ότι και το πρόγραμμα αντιμετωπίζεται με βάση την επικαιρότητα. Ο Γιώργος Παπανδρέου αίφνης ανέφερε ότι ο χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου θα εξαρτηθεί από το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, διορθώνοντας τη δική του εξαγγελία της προηγούμενης εβδομάδας, ότι θα γίνει το Μάρτιο του 2007.

ΔΕΝ ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ μάλιστα το ενδεχόμενο να γίνει και αργότερα, εάν οι εκλογές γίνουν το φθινόπωρο του 2007. Συνεπώς, δεν πρόκειται να γίνει συζήτηση για τις βασικές προτεραιότητες του προγράμματος, αφού αυτές ζητούνται από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και συνεπώς θα θεωρηθούν απαραβίαστες. Αυτό σημαίνει ότι η προσυνεδριακή συζήτηση θα είναι ένας διάλογος όπου όλες οι δράσεις δεν θα έχουν αξιολογηθεί και κοστολογηθεί, δεν θα μπαίνουν προτεραιότητες και χρονοδιαγράμματα και επομένως θα μπορεί να υποσχεθεί όλα και τίποτα προεκλογικά, αλλά μετεκλογικά θα εφαρμόζεται αλά καρτ ανάλογα με τον υπουργό και ίσως τα δεδομένα κάποιας... απογραφής. Δοκιμασμένη συνταγή.

ΑΠΟ ΤΗΝ άλλη πλευρά υπάρχουν και οι άλλοι, όπως ο Μίμης Ανδρουλάκης, που επενδύουν περισσότερα στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. «Οι Γάλλοι τώρα κάνουν βασικό κρίκο τη Σεγκολέν (για να στρίψουν το τιμόνι, να κάνουν μια νέα αρχή), το ΠΑΣΟΚ τι; Ίσως το «προγραμματικό συνέδριο». Αυτό μπορεί να είναι τα «πάντα» και «τίποτα». Ας δουλέψουμε και ας στοιχηματίσουμε στο «πάντα»... Σαν να λέμε... το έριξαν στα στοιχήματα, όχι μόνο για το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και για το συνέδριο.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε επίσης με δήλωση του προέδρου του στη Βουλή να μπει στη συζήτηση περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, την οποία άνοιξαν και συντηρούν πρωτοκλασάτοι υπουργοί της κυβέρνησης όπως οι κ. Μεϊμαράκης, Σουφλιάς κ.λπ. κόντρα στις περί του αντιθέτου δηλώσεις των κ. Καραμανλή, Ρουσόπουλου και Αντώναρου. Δεν έδωσε όμως άλλη εξήγηση για τον πανικό που δείχνουν ορισμένοι τουλάχιστον υπουργοί για αλλαγή του εκλογικού νόμου εδώ και τώρα, αν και οι μετρήσεις δείχνουν τη Ν.Δ. να προηγείται με τρεις μονάδες, πέραν του ότι θέλει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: